Wiek: 32 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 10978 Skąd: ze snu
Wysłany: 2010-02-07, 10:46 Poe Edgar Allan Opowieści miłosne, śmiertelne i tajemne
Autor: Edgar Allan Poe
Wydawnictwo: Vesper , Luty 2010
ISBN: 978-83-61524-54-0
Liczba stron: 800
Wymiary: 140 x 205 mm
Cena ok 47,5 zeta
Oto jedna z najobszerniejszych polskich edycji opowiadań Edgara Allana Poe: trzydzieści siedem utworów w klasycznych przekładach i w unikalnym wyborze, obejmującym teksty niewznawiane od przedwojnia. Są wśród nich piękne i mroczne opowiadania miłosne: Morella, Ligeja, Eleonora; ironiczne moralitety o winie i karze, zbrodni i zemście, okrucieństwie i sumieniu: Bies przewrotności, Czarny kot, Beczka Amontillado, Serce ? oskarżycielem; opowieści o zagadkach i tajemnicach świata, życia i śmierci: Złoty żuk, Zabójstwo przy Rue Morgue, Opowieść Artura Gordona Pyma z Nantucket; groteski, makabreski i mistyfikacje. Po raz pierwszy w Polsce ozdobą opowiadań Edgara Allana Poe są wyjątkowe ilustracje wybitnego irlandzkiego artysty, który jak mało kto odczuł ducha jego twórczości: Harryego Clarkea.
_________________ Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..
Wiek: 32 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 10978 Skąd: ze snu
Wysłany: 2010-03-04, 21:48
Luce - to może załóż topić o Poe
Ja też uwielbiam Poe ale moje uwielbienie zaczęło się nie bezpośrednio od jego twórczości a od cytatu "All that we see or seem, Is but a dream within a dream" którym rozpoczynał się Piknik pod wiszącą skałą. Potem były filmy na podstawie opowiadań i wierszy Poe a na końcu rzuciłam się na jego dzieła i ciekawie napisaną biografię
A wspomniałam wyżej książkę dostałam na ... walentynki
_________________ Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..
Wiek: 22 Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 1115 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-07, 18:25
ja też polecam polecone. ale zwykłe polecone - w zależności od wagi książki koszt 5-10zł myślę. ja jestem za. chętnie powysyłam kto by chciał ale tylko tym zaufanym rzecz jasna ...
Wiek: 22 Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 1115 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 00:26
Lean val Tirach napisał/a:
burli napisał/a:
ale tylko tym zaufanym rzecz jasna ...
A co świadczy o stopniu zaufania - twojego do kogoś?
no generalnie wszystkie stare wygi, które często się udzielają - niektórych nawet widziałam więc wiem jak ich znaleźć w razie gdyby książka zaginęła ci którzy wydają mi się być znajomi
Przez skrzących łuną okien dwoje
Widzi dziś pielgrzym z obcych stron,
Jak fantastycznie duchów roje
Pląsają pod zgrzytliwy ton,
Podczas gdy w bramie dziką zgrają,
Miast wdzięcznych Ech,
Tłoczą się widma, które znają
Nie uśmiech - lecz tylko śmiech.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum