Forum KGB
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung RV511
Autor Wiadomość
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-16, 17:03   Samsung RV511

Mój stary lap skończy niedługo 7 lat <albo już skończył> i pomimo, że się do niego bardzo przywiązałam chcę go wymienić - boję się, że niedługo padnie na amen i żadna reanimacja mu nie pomoże.
Najpierw chciałam zakupić lapka tej samej marki - ASUS ale polecono mi tego SAMSUNGA < http://www.komputronik.pl...511_S02PL_.html >
Lapek kosztuje 1799 a ja chcę zakupić takiego max. do 2000 :)
Myślicie, że to dobry wybór?
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
geralt 
Prorektor


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 3037
Wysłany: 2011-04-16, 19:45   

Nie podoba mi się procesor. W lutym zeszłego roku za taką samą cenę kupiłem na promocji i bez systemu Asusa, który ustępuje temu tylko pojemnością dysku i pamięcią, które zawsze można łatwo dokupić/wymienić. Rok to jednak dużo czasu.

Druga sprawa to żenujący opis:
Cytat:
RV511 został wyposażony w zaawansowane technologie komunikacyjne, w tym port komunikacji bezprzewodowej 802.11bgn, umożliwiający dostęp do szybkiego Internetu oraz danych w dowolnym czasie i miejscu.

Po prostu posiada bezprzewodową kartę sieciową, jak każdy laptop (edit: no, może trochę szybszą, ale to praktycznie w żadnym wypadku nie przyśpieszy internetu). To tak jakby wychwalać krzesło, że ma oparcie ;)

Ja bym się przeszedł po sklepach i popatrzył czy nie ma jakichś promocji na komputery, które są w sieci dostępne po 2100, 2200 zł.

Na przykład:
http://www.komputronik.pl...2JE_EX098V.html
1GB pamięci mniej, ale procesor znacznie lepszy

http://www.komputronik.pl...GB_-_no_OS.html
a to już jest cudo za taką cenę :)
 
 
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-16, 20:17   

geralt napisał/a:
Nie podoba mi się procesor

Ale czy na mój domowy użytek <net, muza , filmy> potrzebuję lepszego ?
geralt napisał/a:
1GB pamięci mniej, ale procesor znacznie lepszy

I 300 zł więcej :roll:
geralt napisał/a:
a to już jest cudo za taką cenę

Cudo 400 zł więcej i bez sytemu a to dodatkowe koszty.

Dzięki za odpowiedź i jeszcze się zastanowię 8)
Z chodzeniem po sklepach to jest tak, że w mojej mieścinie nie ma za dużo takich sklepów a wolę kupić od kogoś kto wiem, że w razie "w" mi pomoże a nie w jakimś wielkim sklepie co potem się nie można o nic doprosić, a trza kilometrów natrzaskać :)
A co do Asusa ponoć K52JE EX 107 którego wcześniej brałam pod uwagę był jakiś felerny.
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
necro 
Przyjaciel forum

Dołączył: 25 Wrz 2004
Posty: 175
Skąd: f451
Wysłany: 2011-04-16, 20:31   

Ten DELL ma 17'' to już się niezbyt kwalifikuje jako przenośne, LAN,WAN powolniejsze niż Samsunga, z drugiej strony ten procek Samsunga .... najgorzej się prezentuje jak dla mnie ASUS pokazany powyżej, sam procek przy zubożeniu wszystkiego nie kwalifikuje do takiej ceny, i kto wybiera LCD bez podswietlenia LED teraz, juz sama energooszczednosc drugiego systemu szczegolnie w laptopie dyskwalifikuje ten pierwszy.


ogolnie poza prockiem i 15'' LED dobrze by bylo o wiekszej rozdzielczosci miec, parametry Samsunga sa fajne, firma do mnie nie przemawia i sobie bym takiego nie bral no ale coz :)
_________________
"Zdrowy rozsadek istnieje wylacznie po to, bysmy mogli cieszyc sie jego brakiem"
Eric Temple Bell
 
 
geralt 
Prorektor


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 3037
Wysłany: 2011-04-16, 21:57   

Dlatego mówiłem, żeby sprawdzić, czy nie ma taniej. Kupiłem w zeszłym roku za jakieś 1800 laptopa, który normalnie kosztował kilkaset zł więcej - i to w małym sklepie, była promocja "taniej o VAT".

necro napisał/a:
sam procek przy zubożeniu wszystkiego nie kwalifikuje do takiej ceny

Do takiej ceny nie, ale patrz powyżej. Różnica na rdzeniu jest jednak spora. Z podanej trójki tylko Samsung nie spełnia wszystkich wymagań Wiedźmina 2 :D I to ze względu na procesor, a nie na zbędną w zastosowaniach domowych grafikę.

weronik napisał/a:
geralt napisał/a:
Nie podoba mi się procesor

Ale czy na mój domowy użytek <net, muza , filmy> potrzebuję lepszego ?

Nie potrzebujesz. Możnaby jednak na upartego znaleźć podobny tańszy lub lepszy w tej samej cenie, pod kątem tego, do czego i na jak długo ma sprzęt służyć. Ale jeśli dotarcie do szerszej oferty jest problemem, to ten Samsung wystarczy, choć nie wiem czy na 7 lat ;)

necro napisał/a:
Ten DELL ma 17'' to już się niezbyt kwalifikuje jako przenośne

Cięższy tylko o 260 g. Fakt - większy wyświetlacz, ale w domu to zdecydowanie plus. Poza tym mało kto potrzebuje/jest w stanie wykorzystać 1Gb LAN. W szczegóły się nie wdawałem - pokazałem dla przykładu konfigurację procesor-grafika-pamięć, którą powinien mieć każdy laptop w okolicach 2 tysięcy.
 
 
burli 
Przyjaciel forum


Wiek: 30
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 1514
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-17, 13:03   

osobiście posiadam 12" Asusa 3gb ramu za 2 000,- i jestem zadowolona. net,filmy śmigają. jedyne co bym zmieniła to głośniki - masakra. Moja siostra ma 15" Toshibe. ma już chyba 3 lata i śmiga cały czas. Głośniki Harman Kardon czy coś - CUDO! teraz już troche bateria pada ale to standard. Tą firmę polecam zdecydowanie
_________________

 
 
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-21, 19:14   

Dzięki za pomoc :) zdecydowałam się na Samsunga 8) przyzwyczajam się właśnie do klawiatury :)
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
Nieznany 
Rektor
(czyt.: sprzątaczka)


Wiek: 43
Dołączył: 09 Lis 2006
Posty: 10507
Skąd: wiesz?
Wysłany: 2011-04-21, 20:37   

W takim razie gratulacje z okazji nowego nabytku. :D I kondolencje z okazji wydatkowania prawie dwóch tysiaków 8)
_________________
"Masz styl i masz klasę, zostań moim przydupasem".
Stephen King "Ręka mistrza"

 
  Zaproszone osoby: 1
 
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-21, 23:02   

Dostałam za to podkładkę wiatraczkową gratis :D
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
burli 
Przyjaciel forum


Wiek: 30
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 1514
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-22, 00:19   

czym jest 'podkładka wiatraczkowa'?
_________________

 
 
necro 
Przyjaciel forum

Dołączył: 25 Wrz 2004
Posty: 175
Skąd: f451
Wysłany: 2011-04-22, 06:04   

Gratki Weronik :)


podkaldka wiatrakowa, podkladka z wiatrakami do chlodzenia laptopa ->
Kod:
http://www.tanieporownanie.pl/pozostale-akcesoria-do-laptopow/podkladka-podstawka-chlodzaca-pod-laptopa-tl-714.html





PS... wychodzi na to ze ja jak i Geralt zasugerowalem sie nazwa procka, wystarczy troche o nim poczytac i sprawdzic benchmarki i okaze sie ze jest spokojnie porownywalny do Core 2 Duo T7400 2.16 GHz oraz Core i3-330M 2.13 GHz (ciut gorszy od i3-370)... cos czuje ze spelni wymogi Wiedzmina 2 (minimalne ale zawsze) :)
_________________
"Zdrowy rozsadek istnieje wylacznie po to, bysmy mogli cieszyc sie jego brakiem"
Eric Temple Bell
 
 
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-22, 16:58   

Dzięki :)
necro napisał/a:
wystarczy troche o nim poczytac i sprawdzic

Siostra trochę poczytała dlatego się zdecydowałam :]
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
emeryt 
Magister
Wino jest mlekiem starców



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 650
Skąd: z dawien dawna
Wysłany: 2011-04-22, 19:10   

niech Ci służy :)
_________________
Gość

"Zbyt mądrzy by zająć się polityką - są skazani na rządy głupców." PLATON !!!
 
 
burli 
Przyjaciel forum


Wiek: 30
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 1514
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-22, 20:16   

aha! nie wiedziałam, że robią takie cuda ... bardzo przydatna rzecz :)
_________________

 
 
geralt 
Prorektor


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 3037
Wysłany: 2011-04-23, 02:10   

necro napisał/a:
wychodzi na to ze ja jak i Geralt zasugerowalem sie nazwa procka, wystarczy troche o nim poczytac i sprawdzic benchmarki

Geralt sugeruje się parametrami technicznymi. Te są czarno na białym, a testy to tylko malutki i uproszczony statystyczny fragment bardzo skomplikowanej całości, któremu można zaufać na słowo. I to z nikłą wiedzą, na ile te testy mają związek z tym, do czego my mamy zamier używać sprzętu. Samochód o znacznie wyższych paramatrach też może się okazać porównywalny z dużo słabszym, zwłaszcza jeśli będą się ścigać w błocie, albo zwyczajnie kierowcom zabraknie umiejętności ;)

necro napisał/a:
cos czuje ze spelni wymogi Wiedzmina 2 (minimalne ale zawsze) :)

Ja liczę nawet na to, że jakoś się uda płynnie pograć na najniższych ustawieniach na moim T4300, choć na papierze minimalnych nie spełnia. Ale pewności w takim przypadku nie ma.
 
 
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-23, 09:21   

Dzięki :)
I mam jeszcze jedno pytanie 8)
Mam neta limitowanego i na nowym lapku wydaje mi się, że szybciej mi ten limit schodzi :/ co rozbić, żeby mi sam nie pobierał żadnych aktualizacji itp?
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
geralt 
Prorektor


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 3037
Wysłany: 2011-04-23, 09:41   

Wyłączyć, przede wszystkim aktualizacje windows, bo robienie ich codziennie nie ma sensu (a tak chyba jest standardowo ustawione), jeśli masz limity. Nie mam pod ręką win 7, ale w panelu sterowania powinny być ustawienia systemu i windows update. Można ustawić, żeby aktualizował np. co tydzień, albo wyłączyć w ogóle i robić je ręcznie co jakiś czas. Filtr antyreklamowy w przeglądarce masz?

weronik napisał/a:
co rozbić

od razu tak brutalnie? :lol: ;)
 
 
emeryt 
Magister
Wino jest mlekiem starców



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 650
Skąd: z dawien dawna
Wysłany: 2011-04-23, 16:12   

Najlepiej przejdź na internet bez ograniczeń
różnica kosztów znikoma a jaka satysfakcja :lol:
te ograniczenia to jak kupienie Mercedesa i jeżdżenie na oleju z McDonalda
to po co wymieniałaś lapka :?:
idź na całość :!:
_________________
Gość

"Zbyt mądrzy by zająć się polityką - są skazani na rządy głupców." PLATON !!!
 
 
geralt 
Prorektor


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 3037
Wysłany: 2011-04-24, 09:38   

Internet stacjonarny jest bezkonkurencyjny pod warunkiem, że masz możliwość jego podłączenia, przebywasz stale w jednym miejscu i nie masz zamiaru się z niego ruszać w dłuższej perspektywie ;)
 
 
weronik 
Przyjaciel forum
Żywy trup


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 11601
Skąd: ze snu
Wysłany: 2011-04-24, 12:34   

geralt napisał/a:
Można ustawić, żeby aktualizował np. co tydzień, albo wyłączyć w ogóle i robić je ręcznie co jakiś czas.

Wyłączyłam - dzięki :)
Jak bym neta nie miała do by nie robił tych aktualizacji więc chyba nie są one niezbędne ?
Pokazało, że znalazł 930 Mega aktualizacji a to jest prawie 1/3 mojego miesięcznego limitu :shock: :shock:
geralt napisał/a:
Filtr antyreklamowy w przeglądarce masz?

Chyba nie, używam firefoxa ale w opcjach nic tak takiego nie widziałam .
geralt napisał/a:
od razu tak brutalnie?

literówka :p :lol:
emeryt napisał/a:
Najlepiej przejdź na internet bez ograniczeń

Jak będę możliwość to wrócę do tego netu :)
geralt napisał/a:
Internet stacjonarny jest bezkonkurencyjny pod warunkiem, że masz możliwość jego podłączenia, przebywasz stale w jednym miejscu i nie masz zamiaru się z niego ruszać w dłuższej perspektywie

Z tym ostatnim to u mnie różnie :)



Zainstalowała jeszcze Adblock Plus 1.3.6 :)
_________________
Spróbuj dotknąć przeszłości. Rozpraw się z nią. Bo to nieprawda, to tylko sen..

Nic nie jest wieczne, nawet śmierć.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Template NoseBleed v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

Forum administrowane przez: Grimlock, Nieznany


Forum Książki - zapraszamy!